El trasplantament: pioners catalans
 

Foto, Dr Josep Mª Gil-Vernet

Dr. Josep Mª Gil-Vernet

Foto, Dr Antonio Caralps i Riera

Dr. Antonio Caralps i Riera

Dr. Josep Mª Gil-Vernet
i Dr. Antonio Caralps i Riera

L’any 1963 es va crear a l’Hospital Clínic de Barcelona la primera Unitat de Trasplantament dirigida per l’uròleg Josep M. Gil-Vernet i el nefròleg Antonio Caralps.

Una llarga investigació de dos anys i protocols experimentals en laboratori i amb animals va permetre al Dr. Gil-Vernet crear dues noves tècniques de transplantament renal.

El 23 de Juliol de 1965 i amb un ronyo de cadàver es va fer el primer trasplantament renal amb èxit en Espanya.

El Dr. Caralps va ser el primer President de la SCT de 1984-1989.

Foto, Dr Carles Margarit i Creixell

Dr. Carles Margarit i Creixell

Dr. Carles Margarit i Creixell

A finals de l’any 1983, el Dr. Margarit inicià la preparació del primer programa espanyol de trasplantament hepàtic que va culminar el 23 de febrer de 1984 amb la realització per part dels Drs. Margarit i Jaurrieta del primer trasplantament hepàtic d’Espanya amb ple èxit.

Al juny de 1985 inicia el programa pioner a Espanya de trasplantament hepàtic pediàtric a l’hospital Infantil Vall d’Hebron de Barcelona.

El Dr. Margarit va ser President de la SCT en el període 2001-2004.

Foto, Dr. Josep Mª Caralps i Riera

Dr. Josep Mª Caralps i Riera

Dr. Josep Mª Caralps i Riera i Dr. Josep Oriol Bonín

Al maig de 1984 els Drs. Josep Mª Caralps i Josep Oriol Bonín van realitzar a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, el primer trasplantament de cor funcionant en Espanya amb resultats positius.

Espanya te actualment 17 centres que realitzen trasplantaments de cor, 4 dels quals son pediàtrics. Segons el Registre Mundial de Trasplantaments, a Espanya es realitzen prop del 5% de tots els trasplantaments que es fan al mon.

-